Соціокультурний вимір сучасної філософсько-освітньої парадигми - Shapoval, A. P. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Соціальна детермінованість змін у системі вітчизняної освіти є головним чинником, що визначає зміст та напрям освітянських реформ. Тому аналіз соціокультурного виміру найбільш загальної основи модернізації освіти – філософсько-освітньої парадигми – має пріоритетне значення для розуміння стратегії та спрямованості розвитку вітчизняної освіти. Метою дослідження є визначити напрям та наслідки впливу соціокультурних факторів детермінації змісту сучасної філософсько-освітньої парадигми. Об’єктом дослідження є філософсько-освітня парадигма в системі соціокультурних детермінант. Виходячи із цього предметом дослідження являється вплив соціокультурних факторів на зміст сучасної філософсько-освітньої парадигми та його дослідження у вітчизняній філософії освіти. Згідно із метою визначено наступні задачі дослідження: 1. Проаналізувати підходи до аналізу соціокультурного виміру сучасної філософсько-освітньої парадигми у вітчизняній філософії освіти. 2. Визначити основні чинники соціокультурного впливу на зміст сучасної філософсько-освітньої парадигми. 3. Визначити результати цього впливу на зміст сучасної філософсько-освітньої парадигми. На основі аналізу існуючих підходів до визначення соціокультурного виміру сучасної філософсько-освітньої парадигми уточнено основні напрями соціальної детермінації змісту сучасної філософсько-освітньої парадигми та компоненти цього змісту. Визначено, що в соціокультурному відношенні сучасна філософсько-освітня парадигма детермінується становленням інформаційного суспільства та загальним процесом антропоцентристської переорієнтації цивілізації. Найбільш загальним напрямом детермінації змісту філософсько-освітньої парадигми цими факторами є впровадження культури як основного виміру сучасного освітнього процесу.