Моральнісні виміри психосоціальної тотожності особистості - Morshchakova, O. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
У запропонованому дослідженні з’ясовуються питання сутності процесів психосоціального самовизначення особистості, тематика проблеми актуалізує феномен ідентичності у єдності соціального та індивідуального аспектів. Розкрито значення процесів психосоціального розвитку, які ототожнюються для індивіда з процесами самоідентифікації, що характеризуються наявністю інтенцій (намірів) людини у зверненні до обріїв світу зовнішнього й проектування «образу себе» в умовах цього світу і виражаються в багатьох аспектах життєтворення. У роботі зазначено, що ціннісно-смислові позиції особистості детермінують розвиток важливих якостей внутрішньо-духовної структури особистості, безпосередньо впливають на розвиток свідомості і вітальних поведінкових моделей особистості. Наголошено, що найвищим досягненням людини у творенні ідентичності, у процесах самоздійснення й самопредставлення в світі культури й громадського життя є моральнісна самоідентифікація як прояв усвідомленого обов’язку та відповідальності особистості у площині соціального самовираження. Доведено, що моральнісний контекст процесів самоактулізації у сучасному соціальному світі полягає в розвитку таких психологічних складників системи особистості, які дозволять індивіду в майбутньому стати суб’єктом діяльності. До таких психологічних передумов віднесено: усвідомленість автономії власного «Я», відчуття внутрішньої свободи і відповідальності, сформованість критичного мислення, вміння моделювати бажані життєві ситуації, прагнення осмислених дій, вибору позицій, вчинкових рішень, здатність до рефлексивного аналізу, спрямованість до співробітництва, соціального волевиявлення. У статті зроблено акцент на етичних проблемах і задачах, які стоять перед людиною у сучасному світі.