Медичне обслуговування як складова повсякденного життя робітників підприємств чорної металургії України у першій половині 1950-х рр. - Melnyk, A. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
Статтю присвячено аналізу медичного обслуговування робітників підприємств чорної металургії України у першій половині 1950-х рр. Охарактеризовано особливості медичного обслуговування металургів. Медичну допомогу робітникам на підприємствах чорної металургії надавали медико-санітарні частини, а за їх відсутності – міські медичні установи. Виявлено проблему нестачі лікарських кадрів, що не дозволяла повністю реалізовувати цеховий принцип медичного обслуговування металургів. На підприємствах окремі цехи не мали цехового лікаря або кількість робітників, закріплених за лікарем, перевищувала норму. Встановлено, що кадрова проблема впливала на утворення черг, які були характерною рисою медичного обслуговування робітників. Перевантаження лікарів призводило до поспішного огляду хворих, у результаті чого виникали помилки у встановленні діагнозу. З’ясовано, що всупереч прийнятим законам, спрямованим на підвищення якості діагностики захворювань, періодичні медогляди робітників здійснювали не завжди якісно, а диспансеризацію на ряді заводів проводили лише частково. Виявлено, що у першій половині 1950-х рр. на підприємствах Запорізької області існувала проблема віддаленості медичних установ. Встановлено факт часткової нестачі ліжкового фонду. Проаналізовано стан і матеріальне забезпечення установ, що входили до складу медсанчастин підприємств чорної металургії. Дані аналізу свідчать про розташування більшості медичних установ у неспеціалізованих приміщеннях, переважну зношеність їх матеріального фонду, нестачу медикаментів, апаратури, транспорту. Зроблено висновок щодо недостатньо високого рівня медичного обслуговування металургів у першій половині 1950 х рр., незважаючи на те, що вони були робітниками однієї з провідних галузей радянської економіки.