Cучасна політична діяльність в гендерному розрізі - Kodatska, N. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
У представленій статті автором розкриваються основні гендерні особливості здійснення політичної діяльності. Досліджується поняття гендерного аналізу як процесу оцінювання різного впливу на жінок та чоловіків, що здійснюється існуючими або планованими програмами, законодавством, напрямами публічної політики в усіх сферах життя суспільства та держави. Констатується наявність у суспільстві дискримінації за ознакою статі, що означає дії чи бездіяльність, які виражають будь-яке розрізнення, виняток або привілеї за ознакою статі, якщо вони спрямовані на обмеження або унеможливлюють визнання, користування чи здійснення на рівних підставах прав і свобод людини для жінок і чоловіків. Здійснено аналіз гендерних стереотипів у суспільно-політичній сфері на прикладі гендерного портрету Дніпропетровської області. Розглядаються різні форми політичної діяльності як сукупності дій окремих індивідів і суспільних груп, спрямованих на реалізацію власних політичних інтересів. Оцінено ефективність здійснення гендерної політики, яка виявляється в діях суб’єктів політичної сфери, спрямованих на утвердження партнерства статей у визначенні та втіленні політичних цілей, завдань та методів їх досягнення. Констатовано, що в процесі демократичного розвитку українського суспільства має задовольнятися соціальне замовлення на жінок, що займаються активною громадсько-політичною діяльністю та здатні обіймати високі керівні посади. Зроблено висновки, що необхідною складовою процесу суспільного розвитку є проведення гендерних аналітичних досліджень, впровадження гендерного аналізу в практику оцінки всіх соціальних процесів та ефективності управління соціально-економічним та політичним розвитком.