Мультикультуралізм і проблеми самовизначення етнокультурних меншин - Nuriyeva, Irada (Науково-теоретичний альманах Грані, 2018)
У статті на тему «Мультикультуралізм і проблеми самовизначення етнокультурних меншин» дано роз’яснення концепції мультикультуралізму, прояву його в політиці держави і вирішення проблеми самовизначення національних меншин та етнічних груп в міжнародній практиці, показані і наведені схожі та відмінні риси з Нагорним Карабахом, який є територією Азербайджанської Республіки. Самовизначення можна домогтися і без створення нових суверенних держав. У міжнародній практиці має місце й інший рівень самовизначення: національно-культурна автономія, яка сприяє збереженню представниками різних етнічних спільнот, зокрема нечисленними народами, національними та іншими меншинами самобутнього способу життя, своїх мов, культур, традицій і т.д. в рамках верховенства територіальної цілісності і суверенних прав держав, на територіях яких вони проживають. Будь-який народ, будь-яка нація здатні вижити і розвиватися тільки в разі збереження специфічності своєї культури, культурної ідентичності. Азербайджан твердо дотримується принципів незалежного, правового і демократичного суспільства. Азербайджанська Республіка завжди заявляла, що захист прав і свобод громадян розглядається як визначальний фактор існування демократичного суспільства.