Антропоморфні формоідентиненти-маркери сигніфікативного поля католицького етнорелігійного простору - Kryachko, V. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті здійснюється спроба експлікації антропоморфних формоідентинентівмаркерів сигніфікативного поля католицького етнорелігійного простору на базі розробленої атором моделі структури сигніфікативного поля католицизму як експлікосистеми релігійних, культурних, етнічних, соціальних та інших маркерів, яка складається із наступних базових сигніфікативних структурних підсистем: 1) антропоморфна сигніфікативна підсистема, до якої належать людиноподібні та персоніфіковані символоконструкції, пам’ятки культури та архітектурні ансамблі, а також познаки частин тіла людини, їх комбінації та сигнали; 2) зооморфна сигніфікативна підсистема, до якої входять твариноподібні познакоконструкції та знаки окремих їх оганів, а також символи продуктів їх життєдіяльності; 3) вегетоморфна сигніфікативна підсистема, до якої належать рослиноподібні сигніфікоелементи та продукти харчування; 4) геоморфна сигніфікативна підсистема; 5) геометрична сигніфікативна підсистема; 6) астральна сигніфікативна підсистема; 7) колористична сигніфікопідсистема; 8) топосоінсталяційна сигніфікопідсистема; 9) предметноінструментативна сигніфікативна підсистема; 10) архітектурна екстер’єрноінтер’єрна сигніфікативна підсистема; 11) абстрактна сигніфікативна підсистема; 12) акціональна сигніфікативна підсистема. Антропоморфна сигніфікативна підсистема з її формоідентинентамимаркерами сигніфікативного поля католицького етнорелігійного простору включає в себе візуалізовані у просторі антропоморфні та персоніфіковані символоконструкції та формоелементи, які експлікуються через опредметнені екзіси: предмети живопису, архітектури тощо і часто пов’язані із різними релігійними та етнічними символосистемами.