Соціальне сирітство як наслідок міграційних процесів у сучасній Україні - Chornopyska, K. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
У вступі висвітлено актуальність проблематики соціального сирітства, що виникає через трудову еміграцію з України. Дано визначення транснаціональній сім’ї та наведено основні ризики, які вона несе у вихованні дітей. З’ясовано основні дослідження науковців, які займаються цією соціальною тематикою. Відтак, на основі отриманої інформації було окреслено мету статті, а саме – виявлення особливостей соціального сирітства, яке виникає внаслідок міграційних процесів у сучасному українському суспільстві. В основній частині окреслено труднощі, які виникають у дітей трудових мігрантів через просторову та часову дисперсію між ними та їхніми батьками. Таким чином, можна говорити про виникнення у цих дітей таких елементів емоційної депривації, як брак батьківської любові, самотність, відчуженість, втрата емоційного зв’язку; про відсутність належної (безпосередньої) комунікації між дітьми та батьками; про послаблення первинного соціального контролю і, як наслідок, вдавання дітей до девіантної поведінки; погіршення успішності в навчанні після від’їзду батьків чи одного з них та матеріальна гіпертрофія. У висновку зазначено, що справді у дітей трудових мігрантів виникають ті ж проблеми, що й у дітей, чиї батьки офіційно позбавлені батьківських прав, тобто в реальних соціальних сиріт. Однак, для констатації факту поширення соціального сирітства в транснаціональних сім’ях, які є наслідком трудової міграції, необхідні подальші емпіричні дослідження.