Життєвий цикл соціального сподівання - Masyuk, O. P. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
У статті проаналізовано основні етапи життєвого циклу соціального сподівання. Вони складаються із зародження образу бажаної мети, формулювання проекції майбутнього та реалізації сподівання. Зародження сподівання подано як спротив екзистенційному ангсу – страху перед небуттям, яке переосмислено у вигляді джерела і межі його життєвого циклу. Перехід від споглядання до перетворення майбутнього покладено в основу функціонування загального циклу «сподівання – очікування». Складність реалізації проекції майбутнього пов’язана з необхідністю контролювання множини інтенціональних актів задля запобігання початку кризового циклу соціального сподівання. На основі проведеного аналізу встановлено механізм проекційного імпринтингу як засіб управління соціальними сподіваннями. Виокремлено фігуру візіонера, який популяризує в суспільному просторі власні проекції майбутнього життя. Особливе місце виділено помилковим випадкам проекційного імпринтингу, які подані «примарами театральних анонсів». Медіація розглядається як засіб синхронізації індивідуальних та колективних соціальних сподівань. Причинність подається як змістовна основа всіх етапів життєвого циклу сподівання. З’ясовано вплив свободи людини на розмежування етапів життєвого циклу цього феномена.