Становлення поглядів Джона Дьюї в американському суспільстві XIX століття та німецька класична філософія - Rozputna, M. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2017)
У статті досліджено погляди Джона Дьюї на американський прагматизм та його зв’язок із німецькою класичною філософією. З’ясовано історичні передумови формування поглядів вченого на основні поняття його досліджень вчення, а саме: «досвід», «прагматизм», «логіка». Досліджено основні погляди представників американського прагматизму, зокрема Джона Дьюї та визначено його взаємозв’язок із німецькою класичною філософією. В якості методологічного інструментарію роботи обрано: аналітичний – з метою огляду матеріалу для формування теоретичних і методологічних основ дослідження; історичний – при аналізі розвитку поглядів вченого у взаємозв’язку із німецькою класичною філософією; компаративний – для виявлення значення німецької класичної філософії на становлення поглядів вченого. Встановлено, що Джон Дьюї є представником класичного американського прагматизму, що має витоки із німецької класичної філософії– це ми і доводимо у дослідженні. У широкому сенсі класичні американські прагматики – Чарльз Сандерс Пірс, Вільям Джеймс та Джон Дьюї розвивали німецьку класичну ідеалістичну традицію, завершуючи процес її натуралізації, яка почалась із Георга Вільгельма Фрідріх Гегеля. Розглядаючи погляди Джона Дьюї, що виходять за межі раціоналізму та є певним поверненням до початків прагматизму в німецькому ідеалізмі, приходимо до висновку, що прагматисти, зокрема Джон Дьюї, синтезують натуралізм і емпіризм. А далі постає питання про синтез раціоналізму і прагматизму.